20-01-2022

In gesprek met Peter Wezenbeek, Chief Scientist bij Lumipol Group

Terug naar het overzicht

Sinds oktober 2021 is Peter Wezenbeek als Chief Scientist gestart bij Lumipol. Peter (door velen ook Peer genoemd) heeft niet alleen een aantal maanden Lumipol ervaring op de teller, maar vooral ook 30+ jaren ervaring in alles wat met elektronica en software te maken heeft. Zijn observaties en inzichten gebruiken we om de innovaties binnen de Lumipol bedrijven nog beter te definiëren, deze te realiseren en waar mogelijk synergiën tussen de bedrijven te creëren. Tijd voor een nadere kennismaking met ons technologisch geweten.

News logo


Meer dan 30 jaar technische ervaring over de hele wereld. Dat vraagt om een nadere toelichting…
“Dan gaan we inderdaad een hele tijd terug. Ik ben in 1989 afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Eindhoven en niet geheel toevallig was Paul Krieckaert mijn afstudeerbegeleider bij Gentec, de ontwikkelingsafdeling van Vialle op het gebied van alternatieve brandstoffen. Paul bood me direct daarna een baan aan bij Gentec, maar in een andere richting. Namelijk bij de Electronica afdeling om software te schrijven. Paul zijn visie was toen dat de Control Engineers, Software schrijvers en Hardware ontwikkelaars meer moesten weten wat een motor echt doet. Vanuit deze rol als Control Engineer ben ik uiteindelijk doorgegroeid naar Project Manager Heavy Duty Applications, dus gericht op de zwaardere motoren.  

Na ruim 8 jaar bij Vialle gewerkt te hebben, kreeg ik een baan aangeboden bij Zytek in Engeland. Zytek kende ik, omdat we hun spullen gebruikten om onze motoren aan te sturen. Zij gebruikten deze spullen ook voor Rolls Royce en Bentley. Toen ik goed en wel in Engeland was, sprak ik de baas van Zytek en die zei: “Mooi, dus jij komt ons racing team ondersteunen?!” Dat was voor mij een totale verrassing, maar super leuk natuurlijk. Ik ben direct gestart in het raceteam ter ondersteuning van de teams voor de 24 uur van Le Mans. Hiervoor hebben we vanaf blanco de motoren en control systems voor de teams ontwikkeld. Daarna ben ik binnen Zytek als Principal Development Engineer weer verantwoordelijk geworden voor de grotere ontwikkelingsprojecten. Maar ik miste de concrete en harde deadlines binnen de racing in combinatie met de diepere techniek vraagstukken.”

En toen belandde je in de Formule 1.
“Zelf ben ik begonnen met brieven schrijven, naar onder andere de raceteams van Jordan en Renault F1. Ik heb zelf weinig geduld, dus toen Jordan niet snel genoeg terugkoppeling gaf na de gesprekken, ben ik begonnen bij Renault F1 als Control Systems Engineer. Het eerste jaar binnen het testteam. Ik reisde de hele wereld over om de motor en control systems in verschillende omstandigheden te optimaliseren en testen. Dit was echt het neusje van de zalm: de technologie en prestatiedrang liepen echt lichtjaren vooruit op wat ik gewend was. Daarna ben ik overgestapt naar het raceteam waarin ik voor Fernando Alonso als Raceteam Engineer aan de slag ging, die net wereldkampioen was geworden. Dat is de Champions League natuurlijk. 

Zo ben je met het hele raceteam de wereld over aan het reizen om het kampioenschap te verdedigen. Ik was verantwoordelijk voor alle control systems op het chassis van de auto van Alonso tijdens de races, dus de afstelling van zijn auto en hoe de auto rijdt. Met name de hele snelle analyse en het doorgeven aan Alonso wat aan te passen, was een hele gave, maar ook uitdagende combinatie. Nadat we dat jaar weer wereldkampioen werden, heb ik mijn baan opgezegd om naar Australië te verhuizen. Dat was altijd al een droom voor mij en mijn vrouw Annet.”

Met een knipoog: “Uiteraard bleef Paul mij volgen en hij belde me toen ik in Australië zat. Hij was inmiddels CEO van Citadel Industries, waar een aantal bedrijven onder vielen. Paul wilde één hetzelfde control system gaan gebruiken en de vraag aan mij of ik dat wilde ontwikkelen. Dit systeem wordt nu nog gebruikt bij WB Firepacks en NPS Diesel.”

Op de foto's: Paul, Tom en Sven op bezoek bij Peer, tijdens een van de F1 races. 

Van auto racing naar air racing
“Het project voor Citadel liep van fulltime naar parttime en daardoor ging ik op zoek naar andere projecten in Australië. Een project wat ik heb opgepikt is air racing. Ik werd benaderd door een van de teams en u

iteindelijk heb ik de door mij ontwikkelde datarecording in het vliegtuig gebouwd. Door de abnormale G-krachten van een vliegtuig moest ik een totaal ander systeem ontwikkelen voor datarecording, controls en analyse. Zowel de hardware en software. Uiteindelijk heb ik een goed werkend control systeem ingebouwd en ben ik iedere race meegegaan om de analyse uit te voeren. Ik werd Raceteam Tactician en gaf aan de hand van de data, advies hoe het vliegtuig sneller en beter kon gaan presteren. Dit werd in 2019 na 5 jaar bekroond met het winnen van de wereldtitel. Daarna stopte Red Bull met de airraces.”

Een nieuwe uitdaging in Silicon Valley werd verstoord door Corona. “Ik zou 1 maart 2020 verhuizen naar Amerika, maar door Corona kreeg ik geen visum. Dat zorgde voor veel onrust. Op afstand een team aansturen werkte even, maar na een jaar werd ik er stapel gek van. Dus ik besloot het heft in eigen handen te nemen contact op te nemen met Paul. Voordat ik wist had ik ook een gesprek met Sven en Tom en werd ik aangesteld als Chief Scientist bij Lumipol Group. Met een hele duidelijke en diepe focus op de techniek.”

Wat is je rol als Chief Scientist binnen Lumipol?
“Heel veel van de bedrijven en de verschillende technieken ken ik. Het is erg leuk om de diversiteit te zien, maar zeker ook de links te ontdekken. Hiervan heb ik een technische roadmap gemaakt, met per bedrijf de speerpunten. Ik kan deze speerpunten één-op-één oppikken en zorgen dat de milestones ook worden gehaald. Mijn aanpak is sowieso mee aanpakken en supporten. Een voorbeeld is IODA, datamonitoring, bij NPS Diesel. Dat heeft echt een zetje nodig, dus ik ben daar nu actief de hardware en software voor aan het doorontwikkelen. Doel is om begin 2022 een voorbeeld beschikbaar te hebben, zodat we een pilot kunnen starten en in verschillende situaties en omstandigheden te testen hoe de hardware acteert.”

“Daarnaast ga ik aan de gang met het waterstof-project bij NPS Diesel, de WB-Can controller bij WB Firepacks, zit ik één dag in de week bij Avular en ben ik bezig met de roadmap algemeen. Dus wat willen we binnen Lumipol bedrijven gaan zien. Denk bijvoorbeeld aan elektrificering en wireless datamonitoring. Mijn rol is dan om de projecten binnen de bedrijven te pushen én ook de verbinding tussen de bedrijven te leggen.”  

Champions League
Het mag duidelijk zijn dat Peter op het allerhoogste niveau heeft gebivakkeerd in control systems en dit nu binnen de verschillende Lumipol bedrijven inzet. Wij zijn erg blij met de komst van Peter, zowel als aanpakker, maar ook om meer focus te houden op nieuwe technische ontwikkelingen voor de aankomende vijf jaar. Vragen over de techniek binnen Lumipol of meer weten? Neem contact met ons op!

Ander nieuws

01-07-2018 Lumipol Holding, nieuwe investeerder Avular
Lees meer

01-01-2018 Lumipol Holding neemt Diesel Equipment Trading (DET) over
Lees meer

06-02-2019 Fusie Solfic en Xeamos
Lees meer